Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.

Funktionsnedsatta bortglömd grupp på sportlovet

1:38 min

Kommunerna i länet satsar inte på sportlovsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning - åtminstone ser det inte ut så på deras hemsidor. Inte en enda av dem har nämligen någon information om sportlovsaktiviteter som barn eller ungdomar med funktionsnedsättning kan delta i.

Avsaknaden av information har kommit fram via en genomgång som Humana, ett företag inom personlig assistans, har gjort.

– Det är ju inte så bra egentligen om vi jämför med andra kommuner i landet. Det finns ju ingen information om tillgänglighet, säger Jan Fogelberg,som jobbar för Humana i Kalmar län.

Det ser riktigt mörkt ut. Lagom till att alla skollediga barn och ungdomar nu vill till skidbackar, simhallar och ishallar passar alla länets kommuner visserligen på att informera om just detta på sin hemsida, men vilka sportlovsaktiviteter som går att genomföra om man har ett funktionshinder berättar ingen kommun i länet.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, utan våra aktiviteter, de flesta av dem, vill ju vi ska vara så tillgängliga som möjligt för alla barn och ungdomar. Men nu när du säger det så borde vi ju kanske också ha någon slags lista eller schema eller någonting, säger Lolita Persson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar.

P4 Kalmar: Är detta något ni kommer åtgärda nu?

– Ja det kommer vi göra, svarar Lolita Persson.

Från nästa år kommer informationen alltså bli bättre i Kalmar, och samma svar får P4 Kalmar när vi pratar med några av de andra kommunerna i länet. 

En kommun som redan har detta är Uppsala.

– Här har du till och med tillgängligheten för psykiskt funktionshindrade. Det här är ju superbt tycker jag, säger Jan Fogelberg och visar upp den kommunens hemsida.

Jan Fogelberg, på Humana, påpekar också att ohälsa är tio gånger vanligare bland personer med funktionsnedsättning jämfört med den övriga befolkningen. Därför är en så liten grej som en symbol på en hemsida viktigt.

– Absolut! Är det en tydlig anvisning om det finns en tillgänglighetsfaktor i det här så är det ju mycket lättare att ta till sig det här. Finns det ingenting då bryr man sig kanske inte ens om att ta kontakt med den förening som utlyser något event av något slag. Det är klart att det gör skillnad, avslutar Jan Fogelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista