Foto: Fredrik Persson/TT.

Höjd gräns för godkänt högskoleprov

Regeringen vill skärpa kraven så att det inte ska gå att antas till högskolan på låga poäng från högskoleprovet. Men det finns redan invändningar.

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov (HP) höjs till 0,5 poäng. Det ska inte längre vara möjligt att sållas fram i urvalet på basis av ett provresultat nära 0.

Den nya gränsen ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarutbildningarna, skriver Dagens Nyheter.

Via betyg

Men det blir begränsade följder av en lägstagräns, konstaterade Universitets- och högskolerådet (UHR) i en analys. De flesta som skulle sorteras bort ur provgruppen skulle i stället antas på sina betyg.

När UHR räknade på en lägstagräns på 0,4 poäng visade det sig att knappt 2 000 av de sökande i höstas skulle ha erbjudits plats med ett lägre HP-resultat än så. Av dem skulle de flesta, 1 300, ha kommit in på betygen eller andra meriter i stället. 600 skulle ha sorterats bort.

Låg status

– Problemet är inte de låga högskoleprovspoängen, utan att så få vill utbilda sig till lärare. Om statusen på läraryrket var högre skulle fler söka och gränsen höjas automatiskt, utan att behöva trixa med ett redan komplicerat antagningssystem, säger Cilla Häggkvist, biträdande chef vid Uppsala universitets studentavdelning.

Hon betonar också att alla som ska läsa en högskoleutbildning måste ha betyg från gymnasieskolan eller motsvarande.

Andrew Casson, chef för utbildnings- och forskningskansliet vid Högskolan Dalarna, är också avvaktande:

– Alla tror att vi tar in vilka som helst, men det stämmer inte. De som kommer in på låga poäng är väldigt få.

Men utbildningsminister Jan Björklund försvarar regelskärpningen:

– De som har de lägsta resultaten kommer inte att komma in, om det är fler sökande än platser. Och de som saknar studieförutsättningar ska inte luras in på en utbildning de inte klarar av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista