Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Få vet om insättningsgarantin

1:28 min

Nästan hälften av alla svenskar inte känner till insättningsgarantin, som skyddar insatta pengar på banker och andra finansföretag. Det kan leda till finansiella problem för företag, menar expert.

Nästan hälften av svenskarna saknar kännedom om att det finns ett skydd för insatta pengar på banker och andra finansföretag. Det visar en ny undersökning som Riksgälden låtit TNS Sifo Prospera göra om insättningsgarantin.

Unga och kvinnor är överrepresenterade bland dem som inte tror att det finns något skydd. Bara 23 procent av unga i gruppen 15 till 29 år känner till att insättningsgarantin finns.

– Jag har hört ordet men jag vet inte vad det betyder.

Om du får chansa då?

– Nej, jag chansar inte. Då framstår jag bara som dum, säger Johan Kolleander.

Enligt undersökningen som TNS Sifo Prospera gjort på uppdrag av Riksgälden så vet 48 procent inte om att det finns skydd för deras insatta pengar. Alltså att riksgälden betalar ut upp till drygt 900 000 kronor till dig om din bank eller något annat finansinstitut går i konkurs.

Unga och kvinnor är överrepresenterade bland dem som inte tror att det finns något skydd. I åldersgruppen 15-29 år är det bara 23 procent som känner till insättningsgarantin.

Daniel Barr är chef för avdelningen Finansiell stabilitet och konsumentskydd på Riksgälden, och han säger att det är viktigt att kunden har den här kunskapen och inte gör oinformerade val.

– Om du sätter in pengar i ett inlåningsföretag som inte är skyddade, så förlorar du dina pengar vid en konkurs. Men sätter du in pengarna på ett företag som är skyddat, så betalar vi in pengar på 20 arbetsdagar till dig.

Det är viktigt att kunder känner till det här systemet även i ett större perspektiv menar Daniel Barr.

– Om det uppstår finansiell oro, så kan det bli så att kunder som inte vet om att sina pengar är skyddade, springer och tar ut sina pengar. Det kan innebära att det blir finansiella problem för det här företaget som i sin tur kan få spridningseffekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista