Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Föräldrar ser inte barnens övervikt

Mer än varannan förälder till överviktiga barn ser inte att barnet har problem med vikten. Många oroar sig till och med för att barnet ska bli magert.

Föräldrar till 16 220 barn mellan två och nio år, däribland 1 800 barn från Sverige, har deltagit i en europeisk studie där de bland annat har fått uppskatta sitt barns viktstatus och beskriva sin egen oro för barnets vikt. Sedan har föräldrarnas uppfattning jämförts med barnets faktiska mätvärden.

Behöver stöd

I Sverige, och i resten av Central- och Nordeuropa, uppfattade lite drygt varannan förälder sitt överviktiga barn som normalviktigt. I Sydeuropa var samma siffra 75 procent.

– Om det finns en så stor andel föräldrar som inte kan klassificera sitt barn korrekt - då tänker jag att de verkligen behöver stöd. Vi behöver veta om att föräldrarna inte ser det här själva, säger Susann Regber, barnsjuksköterska och doktorand vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hennes forskning, som är en del i en större europeisk studie, visar också att 40 procent av föräldrar till överviktiga barn till och med oroar sig för att barnet ska bli underviktigt.

Känsligt ämne

Föräldrarnas uppfattning om barnets viktstatus har enligt Regber stor betydelse för den fortsatta viktutvecklingen hos barnet. Om föräldrarna blir medvetna om eventuella problem har de också möjlighet att förändra familjens vanor till det bättre.

Därför tycker hon att alla föräldrar ska få ta del av barnets BMI-kurva varje gång de besöker barnavårdscentralen eller skolhälsovården. BMI är ett mått på förhållandet mellan längd och vikt och skulle ge föräldrarna en objektiv bild av barnets viktstatus - ett ämne som annars kan vara känsligt att prata om.

– Men jag tycker inte att det ska behöva vara det för vi lever alla i en fetmafrämjande miljö och det är inte lätt att vara förälder i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".