Övervakningsbilder från rånet mot Coop i Alsterbro i december. Foto: Polisen

Sex rånare fortfarande på fri fot efter 2013

1:30 min

Minst sex rånare är på fri fot efter totalt 12 butiksrån i Kalmar län under 2013. Det visar siffror som P4 Kalmar fått från polisen. Åtta gärningsmän har polisen fått fast och lämnat vidare ärendena till åklagare.

– Vi säger hellre att hälften av rånarna inte är på fri fot och jag tycker att det är riktigt bra jobbat, säger Lina Isaksson Funke som är polisens informatör i Kalmar län.

– Sedan finns det några där vi tyvärr har lagt ner förundersökningen eftersom det inte finns något sätt att komma vidare. Det är förstås tråkigt både för oss och de inblandade.

Under 2013 slog rånare till mot kiosker, mataffärer och guldbutiker. Att det varit 12 butiksrån i länet är inte annorlunda jämfört med tidigare år. Däremot var det väldigt få rån under 2012.

Sju av de 12 rånen är ouppklarade. Minst sex eller sju gärningsmän är fortfarande på fri fot. Vid rånet mot Frendo i Berga centrum kan det ha varit fler inblandade än bara den ensamma rånare som kom in i butiken.

Två utredningar är helt nedlagda men i fem fall arbetar polisen fortfarande aktivt för att få fast rånarna. Bara för att en utredning är nedlagd innebär inte det att rånaren kan känna sig säker:

– Man vet aldrig, ibland kan det vara så att de här personerna begår ett rån någon annan gång och då kan de här gamla utredningarna bli aktuella igen. Vi får se vad som händer.

Här är alla rån (eller rånförsök) mot butiker i Kalmar län 2013:

Den 10 februari rånades Pressbyrån på Östra sjögatan i Kalmar. En okänd gärningsman med kniv ville ha pengar och lotter. Polisens utredning är nedlagd.

Den 22 februari hotade en gärningsman personalen på butiken Jack & co i Oskarshamn, sedan de upptäckt ett försök att stjäla en tröja. På grund av hotet klassas händelsen som rån. Polisen har lämnat ärendet vidare till åklagare.

Den 10 juni rånades både Coop Konsum och Ica Supermarket i Emmaboda. En gärningsman greps och polisen har lämnat ärendet vidare till åklagare.

Den 1 december sprang två rånare in på Coop i Alsterbro utanför Nybro. De hotade personalen med machetes. Polisens utredning är nedlagd.

Den 7 september rånades tre mataffärer i Mönsterås på omkring en halvtimme. Det var Ica Supermarket Algots, Coop Konsum Extra i Mönsterås och Ica i Ålem som rånades. Polisens utredning pågår.

Den 7 november rånades butiken Frendo vid Statoilmacken i Berga centrum. Troligen finns minst två gärningsmän. Polisens utredning pågår.

Den 14 december rånades Margaretaplans livs i Kalmar. Polisens utredning pågår. Butiken utsattes för ett nytt rån i februari 2014.

Den 16 december rånades en guldsmed i Västervik. Polisen har tre misstänkta och ärendet är lämnat till åklagare.

Den 20 december rånades en guldsmed i Mönsterås. Polisen har tre misstänkta och ärendet är lämnat till åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista