Landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix

"Dubbelmoral vid grisköttsköp"

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) anser att skolor och kommuner som köper importerat griskött visar dubbelmoral eftersom köttet produceras på ett sätt som vore olagligt i Sverige, enligt honom. Satsa på svenskt, manar han C-politiker i ett brev.

Erlandsson har, med anledning av svenska grisbönder har svårt att få slakterierna att köpa deras kött i konkurrens med billigare import, bjudit in grisbranschen, handeln och andra aktörer till ett möte.

Landsbygdsministern skriver i ett brev till Centerpartiets gruppledare i kommuner och landsting i landet att han både är "ledsen och orolig" när han ser att svenska grisbönder måste lägga ner på grund av dålig lönsamhet.

Enligt branschen är det en följd av att fler och fler köper importerat griskött som produceras billigare och med lägre krav på djurskydd än i Sverige. Ett sätt att motverka detta är, enligt Eskil Erlandsson, att kommuner och andra stora inköpare väljer svenskt. Kraven på maten som köps in ska vara lika hög som på bönderna.

"Det är rimligt att vi i våra offentliga restauranger inte serverar fläsk och korv som hade varit olagligt att producera i vårt land", skriver han i brevet och hävdar att det är fullt möjligt för kommunerna att ställa sådana krav när de köper in kött till skolkök och äldreboenden.

Erlandsson, som i riksdagen på tisdagen kritiserades för att inte agera mot långa djurtransporter, anser att läget för de svenska grisbönderna och andra köttproducenter är allvarligt.

När svenska slakterier inte tar emot grisar uppfödda här körs de i stället vidare till länder som Polen och Tyskland. Det innebär ännu fler långa, och för djuren påfrestande, transporter.

Landsbygdsministern säger att onsdagens möte med grisproducenterna, slakterierna, handeln och andra aktörer har två syften. 

-Jag förväntar mig att aktörerna tillsammans gör någonting som löser det akuta problemet, säger Eskil Erlandsson.

Han syftar på det faktum att Scan sagt upp ett antal avtal med grisbönder, vilket gör att de inte längre har någon att leverera till.

 Men Scan säger sig inte ha några planer på att sluta köpa svenska grisar till sina produkter - det handlar bara om att företaget framöver köper in lite färre grisar, fem procent färre än tidigare.

Erlandsson hoppas också att mötet ska lägga grunden för att Sverige också på sikt ska kunna ha grisuppfödning med goda villkor.

Han menar att han, den högste ansvarige för jordbrukspolitiken i regeringen sedan mer än sju år, har gjort det han har kunnat för att stötta grisproducenterna i Sverige.

De nuvarande problemen har sin grund i överskott på griskött i övriga EU, vilket i sin tur beror på att grisuppfödare i EU har haft svårare att exportera kött till länder utanför unionen. Då har Sverige blivit en alternativ marknad.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista