Nytt kulturparti i vardande

1:56 min

Om drygt en vecka - den sista februari - går tiden ut för alla som vill registrera nya partier inför EU-valet och riksdagsvalet, och in i det sista försöker nu ett nätverk av kulturarbetare och andra i Sverige att få ihop de 1500 namn som krävs för att få registrera sig. Hittills har de fått ihop drygt 1000 namn.

- Det här är bara början på ett långsiktigt arbete för att få upp kulturfrågorna på den politiska dagordningen, säger nätverkets koordinator Henrik Blaszczyk och förklarar varför de samlats:

- Vi tycker inte att kulturfrågan behandlas med den vikt den bör behandlas.

Den här gången är det inget skämt som för nästan nio år sedan då Riksteatern iscensatte en fejkad lansering av ett nytt kulturparti i Almedalen, men det fanns poänger med det också, tycker Henrik Blaszczyk:

- En rätt så skojig effekt av det var ju att en svensk kvällstidning gick ut med en enkätundersökning och frågade "om det fanns ett kulturparti, hur många skulle rösta på det?" och det var ju 10 procent som skulle kunna tänka sig att rösta på ett kulturparti då, säger Blaszczyk och fortsätter:

Det relativt nya Nätverket Kulturpartiet har bildats för att de tycker att kulturen har blivit ...

- ... ja, nästan som en acessoar för de flesta andra partierna. Alltså något man ska ha för att inte framstå som alltför primitiv, men, fortsätter Blaszczyk:

- I många politikers huvuden lever fortfarande föreställningen kvar att kulturen är en tärande sektor, vilket den inte är, säger Blaszczyk och hänvisar till undersökningar som visar vilken samhällsnytta kulturen har.

Blaszczyk berättar att Nätverket Kulturpartiet vill verka för ett samhälle där kulturen blir närande på fyra områden - i skolan, hälso- och sjukvården, på integrationsområdet och i näringslivet. Det ska i sin tur tjäna konstens egenvärde är det tänkt, för att kulturarbetarna till exempel kunna få riktiga löner istället för fas 3-jobb och annat där de inte får använda sina kunskaper.

- Om nu kulturen genererar så mycket pengar bör det väl finnas ett större ekonomiskt utrymme för kulturen.

Jag frågar vilken politik de har i andra frågor. På det svarar han att alla riksdagpartier har börjat som ett sakfrågeparti och att de fortfarande i viss mån är det.

- De flesta partier verkar egentligen bara ha ett antal sådana här huvudfrågor.

Utan ni har helt enkelt tänkt att växa in i uppgiften så att säga?

- Ja.

Tror ni att ni kommer att få ihop de här 1500 namnen då?

- Nej, inte alls, utan vi kommer att fortsätta med vårt långsiktiga arbete.

Det arbetet handlar om att bygga upp en demokratisk plattform på internet. Här kommer de att testa hur det går att föra en öppen debatt på nätet och göra skarpa förslag av den dialogen. Förslagen ska Nätverket Kulturpartiet sedan ta med sig in i riksdagen, om det nu kommer in och över huvud taget kan registrera sig som ett riktigt parti.

- Förslagen har då helt öppet beretts på nätet där alla har fått säga sitt.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista