Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.

Fler fall av kvinnomisshandel anmäls i Kalmar län

Och fler vill anmäla internetbedrägerier
1:39 min

Antalet anmälda brott minskar i Kalmar län. Bland annat anmäls det färre inbrott i bostäder. Det visar ny statistik som polisen har tagit fram. Samtidigt ökar antalet anmälda fall av kvinnomisshandel och detta tycker polisen är bra, eftersom mörkertalet då minskar.

– Vi vet ju att av hävd att det finns ett stort mörkertal. Det här är anmälningar som ofta inte kommer fram så vi verkar för att öka medvetenheten hos både vårdcentraler och inom sjukvården på andra sätt, säger Klas Werme som är operativ chef vid polisen.

– Vi har en ambition att få bort mörkertalet så mycket som möjligt. Så det där ska man inte se som något negativt, snarare tvärtom.

Under 2013 kom det in 1 000 anmälningar om brott i kategorin misshandel inomhus och det är en ökning från året innan.

Även anmälningarna om bedrägeribrott sticker ut i statistiken – här har siffrorna ökat för varje år sen 2010 och så även den här gången. Det här kopplar polisen till internetbedrägerierna som ökar och att viljan att anmäla sådana brott också ökar.

Av de 3 000 anmälningar som gjordes under 2013 så kom en från Lars-Åke Petersson i Resmo på Öland:

– De här som ringer någonstans ifrån och pratar engelska och vill ha kontonummer eftersom de säger att de är från Microsoft och att det är fel på datorn. Det har jag ringt in och anmält en gång. Om polisen får in så många anmälningar som möjligt så kan de kanske spåra eller sammanställa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".