Eva Engborg, avdelningschef på ortopeden, Anita Malm och Maria Pettersson, avdelninchefer på förlossningen i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.

Barnmorskebrist på förlossningen i Västervik

1:46 min

Allt fler avdelningar på Västerviks sjukhus drabbas av den rådande sjuksköterskebristen i Sverige. Sedan tidigare har vi berättat om kirugavdelningarna i Västervik som under lång tid haft mycket svårt att få personal och har nästan tio tjänster vakanta.

Samma utveckling har man det senaste året börjat märka även på ortopeden som har flera lediga tjänster och på förlossningen i Västervik som saknar sex barnmorskor.

Nu tvingas personalen jobba extra för att klara verksamheten.

– Vi har pensionärer som jobbar, vi har ordinarie personal som jobbar extrapass, avdelningscheferna jobbar extrapass, säger Maria Pettersson, en av två avdelningschefer på förlossningen i Västervik och tillägger att man numera även börjat få svårt att hitta barnmorskor via bemanningsföretagen som finns.

Bara en har man hittills fått tag på som kan ersätta. 

Det är framförallt det senaste året som bristen på barnmorskor börjat synas även i Västervik. Och inte ser man något slut på det heller.

Om fem år kommer hälften av de förlösande barnmorskorna i Västervik ha gått i pension. Trots att man utbildar ett par sjuksköterskor som jobbar på BB/Gyn till barnmorskor varje år räcker det inte till för att täcka glappet.

Bristen på sjuksköterskor och barnmorskor är numera ett nationellt problem och därför kan den som är nyutbildad eller som känner för att prova på något nytt välja och vraka mellan jobb.

Dagens sjuksköterskor accepterar inte vad som helst vad gäller lön eller villkor, säger Anita Malm, också hon avdelningschef på förlossningen:

– Lön, villkor, arbetstider. Det är en ny generation kvinnor som har andra krav. Alltså man ligger inte i fas som arbetsgivare, säger hon.

Vilken lösning som finns kan de inte svara på, men tror på fler utbildningsplatser, ökat stöd till nyutbildade sjuksköterskor och så bättre löner och villkor för alla. Men det är en ändring som inte bara görs av ett landsting, en kommun eller ett universitet. Det måste ske genom gemensamma satsningar och krafter. 

Men i väntan på att det sker någon förändring så måste verksamheten ändå fortsätta.

Patientssäkerheten går alltid först och den tycker Anita Malm att man hittills kan hålla:

– Ja det tycker jag att vi gör, men det finns en gräns för vad man orkar med. Personalen kan inte jobbar varje dag och dubbla arbetspass och så vidare, för då, då kommer det i ett helt annat läge. Då kommer patientsäkerheten bli lidande. Det är jag helt övertygad om.

Också på ortopedavdelningen på Västerviks sjukhus har man svårt att få sjuksköterskor. Just nu har man två vakanta tjänster, men snart kommer det bli tre plus ett graviditetvikariat. I sommar väntar semestrar för alla avdelningar som redan är hårt belastade. Frågan är om eller hur man kan lösa det.

Ortopeden slås samman med en av kirurgavdelningarna för att minska på trycket, men där har man också stor brist på personal.

För förlossningens del kan man inte slå sig samman med någon annan och man vet att det kommer vara en topp i juni då många barn ska födas, och än så länge har man bara klart med en barnmorska från ett bemanningsföretag som kan komma och jobba.

I övrigt får man be personalen fortsätta jobba extra och skjuta på sina semestrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista