Anja Thorkelsson, kanalchef på P4 Kalmar. Foto: Malin Gustavsson och Nick Näslund/Sveriges Radio

"Modigt att inte använda mikrofonen till våra egna åsikter"

"Sveriges Radios uppgift är att bjuda in andra att ha åsikter för att lyssnarna ska kunna ta ställning", skriver P4 Kalmars kanalchef Anja Thorkelsson.

Politik bygger murar, inte broar läste jag häromdagen. Tänker på det i samband med opartiskheten och Sveriges Radio.

I debatter går ofta det mesta av värde förlorat. Ta SVT:s Debatt till exempel. 

Publiken slår på för att bli lite klokare och deltagarna är med för att få fram sina argument. Inte för att befästa och försvåra utan för att belysa och klarlägga.

Tror och hoppas jag.

Men oftast blir det precis tvärtom. Alla förvandlas till statister i ett iscensatt skådespel där reptilhjärnorna gynnas och frodas. Så tröttande.

Och så alla som oreflekterat hänger på! Om det nu är kvällspress, Ernman eller andra tyckare på sociala medier med tvärsäkra åsikter om Sveriges Radios uppdrag.

Än en gång: Sveriges Radios uppgift är att bjuda in andra att ha åsikter för att lyssnarna ska kunna ta ställning. Det finns ett tydligt undantag. Vi som anställda ska värna demokrati och alla människors lika rättigheter och när det är befogat aktivt ta ställning mot rasism och våld.

Ytterst handlar det om vår trovärdighet.

Att inte använda mikrofonen för att torgföra våra personliga åsikter.

Det kallar jag journalistiskt mod. Liksom att våga publicera alla åsikter, "goda eller onda”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista