Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oanmälda besök ska granska lärare – facket kritiskt

1:20 min

I Kalmar ska lärarna granskas genom oannonserade besök av kommunens så kallade utvecklingslärare, eller förstalärare. Lärarförbundet är kritiskt – men Kalmar kommun menar att det handlar om ett ökat samarbete mellan lärarna.

Granskarna ska, med start till hösten, komma på oanmälda besök och utvärdera sina kollegors arbete för att förbättra skolresultat och pedagogik.

Under hösten ska Kalmar kommuns grundskollärare få besök av de femton så kallade utvecklingslärare som är anställda av kommunen. Utvecklingslärarna är lärare som anses vara extra skickliga i sitt ämne och som ska hjälpa till att utveckla undervisningen.

Utbildningsnämndens ordförande Jonas Hellberg (S) hänvisar till internationell skolforskning som visar att förbättrade resultat i skolan hänger samman med att lärare samarbetar för att utveckla sin undervisning:

– Läraryrket har alldeles för länge varit ett ensamarbete. Forskning pekar väldigt tydligt på att det är när man samarbetar med andra lärare, och synliggör sitt lärande för andra lärare, som undervisningen blir bättre.

Finns det inte en risk att lärarna känner sig övervakade?

– Det är inte meningen. Meningen är just att det ska vara kollegor som man har förtroende för.

Yvonne Håkansson är ordförande i Lärarförbundet i Kalmar. Hon är kritisk till idén:

– Jag tror inte att man gör ett bättre jobb om man har känslan av att vara övervakad. Jag tror att det kan skapa en oro eller en stress, att hela tiden veta att när som helst kan någon kliva in genom klassrumsdörren, säger hon.

– Är det i dag som jag ska bli kontrollerad? Eller är det en annan dag? Det är inte så man skapar tillit och förtroende för sina kollegor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista