1 av 2
Susanne Carlsson, rektor för vuxenutbildningen i Nybro kommun. Foto:Alexander Jungå/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Vuxenutbildningar blev inte av - kommuner ska betala tillbaka miljoner

1:42 min

I Kalmar län har flera kommuner inte startat upp de yrkes-och lärlingsutbildningar som dem sökt bidrag för att driva 2013. I Nybro kommun blev det inget av lärlingsutbildningarna som var planerade. Det har gjort att kommunen tvingas betala tillbaka närmare 3,3 miljoner kronor till Skolverket.

Det var en omorganisation som satte stopp för utbildningarna där menar Susanne Carlsson, rektor för vuxenutbildningen i Nybro kommun. Det handlade om att ansvaret för utbildningarna flyttades från en del av kommunen till en annan, och därför blev dem inte av.

– Det alltid så när man gör en omorganisation så måste man noga planera den och då valde vi att inte starta för att ha så bra kvalitet som möjligt på utbildningen, säger Susanne Carlsson.

Måste betala tillbaka 3, 3 miljoner

Regeringens satsning på just lärlingsutbildningar startade 2011 och syftet är att ge fler vuxna en möjlighet att få en utbildning som till stor del genomförs på en arbetsplats och ska öppna upp för mer jobb på arbetsmarknaden samt göra det enklare att få in en fot i branschen.

I Kalmar län är det flera kommuner som får betala tillbaka summor till Skolverket. Nybro kommun får betala tillbaka mest. Det handlar om närmare 3,3 miljoner kronor.

Västervik måste betala tillbaka över miljonen

Västerviks kommun tvingas också betala tillbaka en hel del. 1,2 miljoner kronor, då dem inte ordnat alla de yrkesutbildningar för vuxna som dem fått pengar för.

I hela Kalmar län är återkravet från Skolverket drygt 6,5 miljoner kronor. En summa som skulle använts för lärlingsutbildningar för vuxna och yrkesinriktad vuxenutbildning, under 2013.

Kommunerna som ska betala tillbaka

Nybro kommun: 3297662

Västerviks kommun: 1202500

Borgholms kommun: 861178

Oskarshamn kommun: 636000

Kalmar kommun: 543435

Hultsfreds kommun: 110500

Emmaboda kommun: 93500

Källa: Skolverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista