Håkan Waxegård. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Håkan Waxegård: "Tycker jag gjort ett bra jobb"

1:12 min

Ölands destinationsutvecklare Håkan Waxegård lämnar sin post. Det berättade han på en presskonferens som han själv kallade till under fredagen. Waxegård tillträdde den nya tjänsten i juli förra året, men har varnats av sin arbetsgivare, de båda Ölandskommunerna.

Håkan Waxegård gör sin sista arbetsdag i dag.

Han menar att han är satt att utföra ett omöjligt uppdrag – och han riktar kritik mot politikerna i båda kommunerna som han menar har svårt att samarbeta.

Nyligen gav arbetsgivaren Håkan Waxegård en varning för sitt beteende och bemötande gentemot företagare och samarbetspartners. Det ska ha skett vid två olika tillfällen.

Borgholms kommunchef Christina Madeling skriver:

"Vi ger dig denna varning eftersom vi ser allvarligt på det inträffade med tanke på det uppdrag du har och den betydelse din roll som destinationsutvecklare har för dom båda Ölandskommunerna."

Men Håkan Waxegård slår tillbaka mot kommunerna:

– Två oeniga kommuner som inte ens kan enas om en turistbyrå ska samtidigt kunna enas om utvecklingen tillsammans med stora företag, små företag, och så. Det var nog svårt redan från början. Jag är entreprenör och går kanske för fort fram för folk.

Även Håkan Waxegårds bisysslor har varit uppe till diskussion. Arbetsgivaren krävde att han skulle avsluta alla företag och bisysslor i samband med anställningen:

– När jag startade det här jobbet så talade jag om att jag skulle avveckla mina företag – och det har jag gjort. Jag hade dessutom tre förstudier som jag skulle genomföra och sedan avveckla – och exakt det har jag gjort. I tid har inte det påverkat någonting och det har inte skadat Öland på något sätt.

Varför tror du att det kommer upp till diskussion?

– Jag tror inte att det här handlar om det över huvud taget. Jag tycker själv att jag har gjort ett väldigt bra jobb. Jag tror att det handlar om att jag är entreprenör, som går alldeles för fort fram. Jag tar väldigt små medel och gör stora saker av dem – och jag tror det var för mycket för Öland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista