Gert Friberg är trött på otyget. Foto: Nick Näslund och Alexander Jungå/Sveriges Radio

"Kan vara din kompis som behöver hjälp"

1:39 min

Livbojar som kastas i vattnet för nöjets skull är fortfarande ett problem i Oskarshamn och Kalmar. Det är främst under helger och nätter som de försvinner från sina stolpar där det är tänkt att de ska sitta till det verkligen inträffar en olycka.

Vet du vem det är som kastar i livbojarna – eller varför? Berätta för P4 Kalmar: 0480-59 000 eller mejla nyheter.kalmar@sverigesradio.se – du kan vara helt anonym och behöver inte vara med i radio!

I Kalmar är det bojarna som är placerade kring Systraströmmen som är mest utsatta.

Problemet med livbojar som slängs i vattnet för skojs skull har funnits i flera år och det har varit svårt att göra något åt det från både brandkåren och kommunens sida.

Kalmar kommun får varje vecka ersätta ett antal livbojar som kastats i vattnet och förstörs eller försvunnit. 

Det har kommit förslag om att hänga upp bojarna på en form av ställning som blir som ett kors om bojen tas bort. Något som kan vara en symbol för att det kan handla om liv och död att röra dem.

Ett annat förslag har varit att täcka bojarna med en fettyta för att det ska vara mindre lockande att röra dem.

– Det finns förslag men har inte genomförts riktigt än, säger Gert Friberg som är räddningschef på brandkåren i Kalmar.

– Det är viktigt att man sprider det här vidare och försöker få människor att förstå att man inte ska röra dem och att det kan vara en själv som kan behöva bli räddad nästa gång.

– Jag tycker att det är ett stort ofog naturligtvis. Det är livräddningsutrustning precis som brandsläckare och är till för att rädda liv. Det är oerhört olyckligt att de inte kan få hänga ifred.

Varför tror du att de hamnar i vattnet på det här sättet?

– Jag tror inte att det är i ett nyktert tillstånd som de kastas i. Man tycker att det är väldigt roligt att kasta i dem eller ta hem och ställa i trappuppgången, vilket vi varit med om tidigare. Då måste man tänka till en gång till och förstå att det är livräddningsutrustning och det kan vara ens kompis som behöver hjälpas upp med en boj ur vattnet nästa gång.

Sabotage mot livbojar tampas även Oskarshamns kommun med. I Oskarshamn är problemen precis som i Kalmar störst i trakterna där kroglivet finns.

Oskarshamns kommun tvingas beställa omkring 20 nya livbojar varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista