Christofer Johansson (C). Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Torsås slopar gammal modell för politikers pensioner

Christofer Johansson (C): "Känns jättebra"
1:34 min

Efter kritiken mot att kommunalråd som slutar kan få en särskild politikerpension – utan krav att söka nytt jobb – så överväger nu flera av länets kommuner att införa nya tuffare krav. I höstas tog SKL fram en ny modell. Torsås har redan infört den.

Det tilltänkta kommunalrådet Christofer Johansson (C) välkomnar förändringen:

– Jag tycker det känns jättebra att det är så här. Hade vi väntat en månad och jag tillträtt så hade jag gått på det gamla och det hade inte kännts rätt. Jag är inte här för att sko mig, jag är här för jag vill göra något.

P4 Kalmar och Sveriges Radio har flera gånger uppmärksammat de särskilda politikerpensioner som gett kommunalråd som slutat möjlighet att få ersättning - utan krav på att söka jobb.

Många kommuner skärpte visserligen reglerna då en ny modell kom 2003 och satte som krav att man måste vara 50 år – för att ha rätt till ersättning varje år fram till de går i pension på riktigt.

Men också här kunde vi visa på att intentionerna i systemet kringgicks. Det var bara att starta ett eget bolag och undvika att ta ut någon ersättning därifrån som lön så kunde politikerna ha kvar sin ersättning.

I höstas kom Sveriges kommuner och landsting, SKL, med en ny modell. Nu talar man istället om ett omställningsstöd – med större krav att aktivt söka jobb direkt. Max tre år ska politikerna kunna få ersättning.

– Jag skulle nästan kunna tänka mig att man kunde dra ner det ytterligare till bara två år, säger Christofer Johansson i Torsås som än så länge är ensamma om att ha infört det.

SKL:s förslag är att det ska omfatta de politiker som får uppdrag på minst 40 procent i samband med valet i höst. Inte de som har uppdrag i dag.

Sveriges Radios enkät visar att flera kommuner i länet som Högsby, Kalmar, Nybro och Mönsterås planerar att införa den nya modellen i höst.

Landstinget väntas också införa modellen. Förslaget passerade landstingsstyrelsen utan debatt och kommer upp på nästa landstingsfullmäktigemöte.

Också i övriga kommuner i Kalmar län kan modellen – eller varianter av den – komma att införas. Men där har processen inte kommit så långt så man kan tala om några konkreta planer eller förslag ännu. Men frågan kommer utredas under det här året.

Oskarshamn svarar till exempel:

"Frågan är inte behandlad ännu utan kommer att arbetas med. Både tjänstemän och politiker behöver närmare gå igenom och förstå vilka justeringar som kan vara lämpliga och från och med när."

Emmaboda svarar:

"Det finns inga beslut än för att införa modellen, men i samband med att vi reviderar vår pensionspolicy ska politiken även ta beslut om denna nya modell ska införas eller inte."

Och så här svarar Hultsfred:

"SKL:s förslag är ute på remiss till partigrupperna och beslut väntas tas under våren."

Fakta: Så här fungerar den nya modellen från SKL

Alla förtroendevalda som haft sitt uppdrag i minst fyra år och till minst 40 procent ska få ta del av aktiva omställningsinsatser i likhet med övriga arbetsmarknaden (kan vara kompletterande utbildning eller rådgivning). Det är upp till varje kommun/landsting/region att bestämma omfattningen av dessa inklusive vilken kostnadsram som ska gälla.

Det ekonomiska omställningsstödet utgår enligt följande. Varje tjänstgöringsår kvalificerar för tre månader. Omställningsstödet betalas ut i maximalt tre års tid och till en nivå av 85 procent av årsarvodet år 1 och 2 och 60 procent år 3. Stödet ska samordnas med andra inkomster under år två och tre.

Förlängt ekonomiskt omställningsstöd kan utgå om en person är över 61 års ålder. I detta fall kan man ansöka om förlängt stöd, ett år i taget till 60 procent av årsarvodet. Detta gäller fram till att personen fyller 65 år. Här krävs minst 40 procent tjänstgöring under 8 års tid och att personen tidigare fått ekonomiskt omställningsstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".