Scanialastbilar. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Volkswagen bjuder 60 miljarder för Scania

"Har inte velat betala för aktier"
1:29 min

Tyska Volkswagen tar nu över hela Scania. På fredag kvällen meddelade företaget via en presskonferens att de erbjuder 200 kronor per aktie.

På presskonferensen förklarade Leif Östling, tidigare vd och Volkswagens ekonomichef Hans Dieter Pötsch att Scania ska fortsätta producera lastbilar under eget namn.

Produktionen kommer även fortsättningsvis att vara placerad i Sverige, men samarbetet mellan de tre lastbilstillverkarna, Volkswagen, MAN och Scania ska förbättras och system och komponenter ska i fortsättningen i större grad delas inom ägargruppen.

Volkswagen äger i dag den absoluta majoriteten av kapital och röster i Scania. Av övriga ägare, är de flesta institutionella ägare och privatpersoner och den störste ägaren efter Volkswagen och MAN, äger 0,41 procent av rösterna.

Budet innebär att Volkswagen erbjuder övriga aktieägare 200 kronor per aktie, såväl för A- som B-aktier,  vilket ger en premie på ungefär 50 procent av vad aktien värderats till under den senaste tiden. Det är en rejält tilltagen premie i jämförelse med andra upphandlingar av köp då en premie på runt 20 procent är vanligt.

Budet är värt närmare 60 miljarder kronor enligt Volkswagen. Volkswagen har fått mycket kritik, bland annat från Aktiespararnas förening, för att negligera de mindre ägarna. Clas Rosen vd, ser därför positivt på beslutet:

– Det som har varit det stora problemet, som vi tycker, har varit att Volkswagen inte har velat betala för de aktier som hundratusentals svenskar och många fondägare faktiskt har investerat i.

Skulle köpet gå igenom, menar han, då är Scania helt styrt från Tyskland.

– När Investor sålde till Volkswagen, då förstod man nog att makten skulle försvinna ut ur Sverige och det är det vi ser konsekvenserna av i dag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".