Hanna och Konrad ska bli sambos. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Dåligt juridiskt skydd för de flesta sambor

1:03 min

Sju av tio svenskar som lever i ett samboförhållande saknar juridiskt skydd i form av ett samboavtal eller testamente. Det visar en undersökning av juristbyrån  Avtal 24. Det här kan få mycket obehagliga och överraskande följder om det vill sig illa.

Konrad och Hanna har levt i ett samboförhållande i ett och halvt år och de har inte funderat på  något samboavtal:

– Nej, jag har inte funderat alls på det. Jag visste inte ens att det fanns, säger Konrad.

– Jag har inte aning varför det är så, det har väl aldrig kommit på tal, man kanske får ta upp det när det blir mer allvarligt, säger Hanna.

Erik Svensson från juristbyrån Familjens jurist säger att många inte vet vad som gäller juridiskt  för sambopar:

– Det finns en stor okunnighet. Många förutsätter att sambolagen är likvärdig med äktenskapsbalken, att det är samma sak att vara sambo som att var gift. I synnerhet om man har barn ihop tror man att det är på samma vis, men det är det inte alls utan snarare totala motsatsen.

Och särskilt testamente är viktigt för sambopar enligt  Erik Svensson:

– Det är viktigt att tänka på arvsrättigheterna. Det är inte så roligt om till exempel svärföräldrarna och säger att nu måste du köpa lossa bostaden från oss för det är vi som är arvingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista