1 av 3
Brända bilar i Vassmolösa. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
2 av 3
Brända bilar i Vassmolösa. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
3 av 3
Brända bilar i Vassmolösa. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Spikmatta fick stopp på misstänkta bilbrännare

Gav upp efter dramatisk biljakt
0:58 min

Efter en dramatisk biljakt i natt, kunde polisen med hjälp av en spikmatta får stopp på två pojkar i 17-årsåldern som rymt från ett behandlingshem söder om Kalmar. Där ska de med knivhot ha rånat personalen och tvingat till sig en bil. De är också misstänkta för att ha satt eld på två bilar.

Larmet till polisen kom 02.17. Då hade de två i personalen på hemmet som ligger utanför Vassmolösa mycket chockade kunnat ta sig till en granne för att slå larm.

De båda som hade nattjour utsattes för en mycket otäck och brutal upplevelse. De hotades med knivar och tvingades lämna ifrån sig kontanter, mobiltelefon och dessutom en bilnyckel. Med deras bil flydde ungdomarna sedan i hög fart. Strax efter att de åkt började det också brinna i två bilar som stod parkerade vid hemmet.

Polisen larmade ut flera patruller. På E22 vid Oskarshamn satte man upp en vägspärr. Vid 03-tiden kom en bil i hög fart söderifrån. Den körde rakt igenom vägspärren. Polisen körde efter, bilen vek då av från E22 mot Fårbo.

Biljakten fortsatte sedan på småvägar. Strax innan klockan 04, när polisen lagt ut en spikmatta, dök bilen upp igen och fick då punktering på båda framdäcken. De båda ungdomarna gav då upp och lät sig gripas av polisen. De fördes sedan polisstationen i Oskarshamn.

På behandlingshemmet, där kommuner i sydsverige placerar ungdomar med skiftande problem, blev natten förstås mycket dramatisk och många ungdomar fick tas om hand extra. Även för grannarna som väcktes mitt i natten blev det en omskakande natt.

Ynglingarna är nu anhållna misstänkta för både grovt rån, skadegörelse och drograttfylleri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".