Dzenita Abaza föreslås bli nytt S-kommunalråd i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Dzenita Abaza (S) blir nytt kommunalråd i Kalmar

2:00 min

Det blir 51-åriga Dzenita Abaza som föreslås bli nytt socialdemokratiskt kommunalråd i Kalmar vid sidan om Johan Persson efter valet i höst. Hon är i dag ordförande i Servicenämnden.

– Jag har mycket med mig i bagaget och är ärlig och öppen och bjuder på mig själv, säger hon på frågan om vem hon är. 

Dzenita Abaza kom till Sverige från krigets Bosnien på 90-talet och är utbildad civilekonom. Efter jobb som flyktingsamordnare i Oskarshamn och jobb på Försäkringskassan är hon i dag arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen.

Hon har varit socialdemokrat sen 2000-talet och fick ett tungt uppdrag för fyra år sen när hon gick in som ordförande i nybildade servicenämnden - och hennes insats där är en av anledningarna till att valberedningens valde just henne framför den andra heta kandidaten Marie Simonsson.

Om bara medlemmarna tycker som valberedningen på ett kommande möte, och om valet i höst inte ändrar socialdemokraternas maktposition, i Kalmar så bildar Dzenita socialdemokratisk ledarduo tillsammans med Johan Persson som får en expert på arbetsmarknadsfrågor vid sin sida - men också en duktig politiker säger han:

– Dzenita är en stark person som har gjort ett mycket bra jobb i servicenämnden, som var ny när hon tog över. Hon är dessutom drivande, hungrig och väldigt ambitiös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista