Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politikernas pensioner mindre generösa i framtiden

1:50 min

De som blir kommunalråd och landstingsråd framöver kan vänta sig nya regler som begränsar hur länge de kan få särskild ersättning när de slutar. Ett nytt förslag som ställer högre krav på att söka nytt jobb har nämligen tagits fram.

Tanken är att den nya modellen inte ska införas förrän efter valet - och den kommer inte att gälla dem som tillsatts innan dess.

– Det som varit enklast och rakast är att gamla regler gäller för dem som gått in tidigare och nya för dem som gått in efteråt, säger Anders Henriksson, socialdemokratiskt landstingsråd och styrelseledamot i SKL.

P4 Kalmar: Det finns de som menar att det är oärligt att förändra och göra ett bättre system - men inte för sig själva?

– Jag ser det inte som en sådan diskussion utan jag ser det som en tydlighet i spelreglerna för de som engagerar sig politiskt.

Efter kritiken mot den gamla modellen, där politiker som slutat fick ersättning i åratal utan krav på att söka nytt jobb så länge som de fyllt 50 år, så tog Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i höstas fram en ny modell med högre krav på politikerna att aktivt söka nytt jobb. Den inför även en bortre gräns på tre år, för hur länge bidraget ska kunna betalas ut.

Det fungerar så att 85 procent av lönen får de första och andra året, tredje året 60 procent, sedan ingenting, om de inte är över 60 år - då kan de ansöka om att få det längre. Men det är bara de som får uppdrag på minst 40 procent efter valet som omfattas av modellen.

Grundtanken är att det hela ska införas först efter valet i de kommuner och landsting som vill.

Det innebär att till och med de kommunalråd och landstingsråd som börjar sina jobb nu under vintern kommer att omfattas av den gamla, mer generösa, modellen - trots att det i praktiken finns en ny modell klar.

– Det är ju alltid så att när det finns en tidsgräns, att det är några som kommer innan och några som kommer efter - så den naturliga tidsgränsen är vid ett allmänt val, säger Anders Henriksson

En av de nytillträdda kommunalråden är Mikael Svanström i Nybro, där tjänstemännen som utreder frågan är inne på att följa SKL:s förslag fullt ut - vilket innebär att också Svanström skulle omfattas av det gamla avtalet. Men det går att göra annorlunda om de vill.

I Hallsberg väntas politikerna rösta för en variant där omställningsstödet gäller för alla - också nuvarande kommunalråd. (Läs mer om det på P4 Örebros hemsida.) Och i Torsås har kommunen ändrat starttid för avtalet så det ska gälla för Christofer Johansson som väntas tillträda inom kort:

– Jag tycker det känns jättebra att det är så här. Hade vi väntat en månad och jag tillträtt så hade jag gått på det gamla och det hade inte känts rätt. Jag är inte här för att sko mig, jag är här för jag vill göra något.

Torsås är den enda kommunen som hittills beslutat att införa modellen i Kalmar län. Landstinget väntas klubba den inom kort på landstingsfullmäktige.

– Vi har ju haft den på landstingsstyrelsen och det råder politisk enighet kring den, säger Anders Henriksson, landstingsråd (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista