Olika ägg hos tonåringar och vuxna

Tonårsflickor och vuxna kvinnor har med största sannolikhet olika typer av befruktningsbara ägg. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet som kan underlätta behandling av äggstockssjukdomar.

– Det är ett helt nytt koncept. Vi kan titta på den kvinnliga reproduktionen på ett nytt sätt, säger Kui Liu, professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Med hjälp av två genetiskt modifierade musmodeller har den åtta personer stora forskargruppen kommit fram till att det finns två äggtyper i äggstocken hos däggdjur. En "första våg" som börjar mogna vid födseln och en "adult våg" som aktiveras när honan blir vuxen.

Olika jobb

Och forskarna menar att det finns bevis för att detta även gäller människor. Något man nu undersöker för att kunna bekräfta.

– Äggen gör helt olika jobb. Om en flicka, säg yngre än 20 år, får barn är det från den första vågen. Det är också den som hjälper henne att etablera puberteten. Den andra är till för att förse med befruktningsbara ägg för resten av livet, säger Kui Liu.

Han tror att resultaten kan leda till att man lättare kan avgöra vilka ägg som fungerar bäst för provrörsbefruktning. Förbättrad behandling av sjukdomar som har med äggstocken att göra är en annan möjlighet.

"Viktigt information"

Cancerpatienter som går igenom cellgiftsbehandling, vilket kan försämra äggstockarnas funktion, skulle också kunna bli hjälpta, enligt Kui Liu.

– Genom att veta att en yngre flicka och en äldre kvinna har olika ägg vet vi hur vi bättre kan bevara deras ägg när vi fryser ner dem. Man gör det inte i blindo.

Arbetet har pågått sedan 2009 och resultaten publicerades nyligen i tidskriften Human molecular genetics.

– Kunskapen kommer inte att leda till omedelbart botande av kvinnlig infertilitet. Men det är viktig information för bättre behandling, förhoppningsvis i en nära framtid, säger Kui Liu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista