Lisbeth Lennartsson (C) Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Hon vill skärpa reglerna för politikernas pensioner för alla

"Det är alldeles på tok för förmånligt"
1:28 min

Borgholms centerpartistiska kommunalråd Lisbeth Lennartsson går mot strömmen och tycker de nya tuffare reglerna för kommunalråd som slutar borde gälla också för de som är aktiva i dag. Själv har inga andra ambitioner än att försörja sig själv den dag hon slutar som kommunalråd.

– Det är alldeles på tok för förmånligt med de här gamla politikerpensionerna, jag tycker det är bra att SKL lägger fram ett nytt förslag, men det borde gälla alla politiker, säger Lisbeth Lennartsson, centerpartistiskt kommunalråd i Borgholm.

I den nya modellen som SKL tagit fram har politiker som haft uppdrag på minst 40 procent rätt att få ersättning upp till tre år efter de slutar.

Lisbeth Lennartsson skulle däremot, om hon förlorade kommunalrådsposten efter valet i höst, kunna få ut 25 000 kronor i månaden fram till hon går i pension på riktigt om 12 år.

Men Lennartsson är alltså inte intresserad av en sådan förmån. Möjligen skulle hon behöva ha hjälp med en ersättning under något år - men inte längre än för att hinna ställa om från jobbet som kommunalråd till något nytt. Hon har kvar sin deltidstjänst som undersköterska och har tidigare haft företag i turistbranchen.

– Jag brinner för utvecklingen i kommunen och har aldrig velat bli en belastning för kommunen och har alltid kunna försörja mig själv, säger hon.

Frågan om hur Borgholms kommun ska hantera villkoren för politiker framöver utreds under året i den särskilda demokratikommisionen som ser över även löner och annat.

I och med Lisbeth Lennartsson löfte i dag spelar det egentligen ingen roll om Borgholms kommun inför den nya modellen retroaktivt eller inte. Men hon ser gärna att det blir ett beslut som även på pappret omfattar alla vilket man till exempel planerar i Hallsbergs kommun. (Läs mer om detta på P4 Örebros hemsida.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".