Gotlandsfärja i Oskarshamn. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Katt som räddas från Gotlandsfärja en nätsuccé

3:22 min

Katten Sigge från Visby har blivit nätkändis, i alla fall räddningen av honom. I förra veckan gjorde matrosen Stellan Stenberg på Gotlandsfärjan Gotlandia II en film av hur katten räddades när den satt fast under färjan. Den har nu setts av mer än 110 000 personer på internet.

– Katten upptäckte vi tidigt på morgonen när vi skulle gå ombord på Gotlandia och jobba. Vi hörde att en ledsen katt satt och jamade någonstans under båten i närheten av vattenjetarna, berättar matrosen Stellan Stenberg.

Hur kunde katten hamna där?

– Det var nog inte så trevligt kan jag tänka mig. Jag antar att katten på något sätt trillat i vattnet och sedan räddat sig själv genom att kravla upp på närmaste ställe och blivit fast där helt enkelt, svarar Stellan Stenberg.

Hur gick räddningen till då?

– Först tänkte jag ringa till en kompis på sjöräddningen om han kunde komma och hjälpa till på något sätt. Men sedan kom Johan Skärkarl, min kollega, och sa att jag sätter på mig en överlevnadsdräkt och hoppar i efter katten. Och det gjorde han. Det gick jättebra, verkligen, förklarar Stella Stenberg.

På filmen ser man katten sitta och skrika på magen, hur dramatiskt var det?

– Det gick så himla bra. Jag tycker att det ser ut som att Johan räddar nödställda katter flera gånger varje dag. Han simmade fort dit, och så tar han katten i framtassarna och baktassarna, sätter katten på magen och simmar ryggsim tillbaka, svarar Stellan Stenberg.

När jag ser filmen känns ser det ut som katten skulle kunna anfalla och klösa honom i ansiktet. Vad säger du?

– Jag tänkte precis likadant, berättar Stellan Stenberg.

Har katten varit nära era färjor tidigare?

– Ägarna, läste jag, har fått hämta honom på terminalen flera gånger. Han verkar villa åka på semester, säger Stellan Stenberg.

Jag får känslan av att han försöker fly. Är det något som inte är så kul på Gotland som man gärna slipper?

– Nej det finns ingenting. Alla på den här ön vill vara kvar här, men semester kan vara skönt att ta ibland, avslutar Stellan Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista