Johnny Petersson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Politikerna kostar 800 000 om året – efter att de slutat

1:47 min

Förra året lade landstinget över 800 000 kronor på att försörja tidigare landstingsråd som slutat – men ännu inte gått i pension på riktigt. De omfattas av tidigare kritiserade system med visstidspension – som nu är på väg att ersättas av ytterligare ett nytt.

Förra året fick fem tidigare landstingspolitiker i länet visstidspension från landstinget. Allra mest – nära 400 000 kronor – gick till Johnny Petersson (V) som har knappt 33 000 kronor i månaden i ersättning som tack för sina 12 år som landstingsråd för Vänsterpartiet.

Petersson som bara är 45 år går in på sitt fjärde år med garanterad försörjning från sin gamla arbetsgivare – utan krav på att söka nytt jobb – och han kan fortsätta så i ytterligare 20 år om han vill.

Han omfattas av ett gammalt avtal som för tio år sedan ersattes av ett nytt där man satte gränsen vid 50 år för att få ta del av visstidspensionen.

Också Nybros tidigare kommunalråd Markus Lund omfattas av det här gamla avtalet – och enligt uppgifter från Nybros kommun har 46-åriga Lund ansökt om att få ta del av visstidspensionen när han nu slutat som kommunalråd.

Flera kommuner planerar nu för att införa en ytterligare skärpning av politikerpensionerna genom att införa en maxgräns på tre år. Dessutom krävs att politikerna aktivt söker nytt jobb när de slutat.

Precis som förra gången väljer de flesta kommuner bara att införa det för framtidens politiker – inte för de som är kommunalråd och landstingsråd i dag eller har slutat.

Fakta: Så mycket fick de tidigare politikerna 2013

Johnny Petersson (V), 394 224 kr

Sven-Åke Svensson (KD), 198 384 kr

Ann Hellenborg (MP), 131 280 kr

Ulf Nilsson (S), 51 253 kr

Lars Hamrin (FP), 32 741 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista