Anna Fendin Ahlström. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Anna valde glesbygd framför storstadspuls

4:58 min

Det blir allt mer populärt att flytta ut på glesbygden och 36-årige Anna Fendin Ahlström från Lund är en av dem som valt att lämna storstadspulsen för ett stilla liv ute på glesbygden. Rättare sagt i Mellböda på norra Öland.

Det var på Öland som hon mötte kärleken, mjölkbonden Magnus. Anna trivs med lugnet och tryggheten som finns på en liten ort där de flesta känner igen ens ansikte.

– Jag tycker att fördelarna överväger nackdelarna. Det sociala nätverket eller skyddsnätet är ganska bra egentligen. Det är en närhet och en trygghet.

Nu bor du istället mitt på landet. Är det mer avkopplande?

– Det är enklare. Man öppnar dörren och går ut och är inte lika bekymrad över farligheter på samma sätt som när man bor i en stad.

Anna har bott på Öland sedan 2002. Hon bodde i Kalmar en period innan. Hon spenderade allt mer tid uppe på norra Öland och hon valde att flytta dit.

– Ibland saknar man stadspuls. Men då åker jag till en stad och är där en dag eller två och då är man mätt på det och kan åka tillbaka. I början trodde jag att jag skulle åka till Kalmar minst en dag i veckan, men så har det inte blivit.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista