1 av 3
Sara Ahlén kollar in dagens oljeprofil Hjorten. Foto: Emil Moberg Lundén/Sveriges Radio
2 av 3
Bowlingkäglor. Foto: Emil Moberg Lundén/Sveriges Radio
3 av 3
BK Cahoots damer tekniktränar. Foto: Emil Moberg Lundén/Sveriges Radio

Bowling: "Hjorten 43 är det svåraste underlaget"

3:44 min

Spelar du bäst bowling på lodjuret 39 eller föredrar du kanske Hjorten 43? Djurnamnen är inte platser för olika bowlinghallar i landet utan namnen på olika oljeprofiler på bowlingbanan. I elitbowlingsammanhang är nämligen valet av vilken oljeprofil man spelar på väldigt viktigt.

Kalmarlaget BK Cahoot dam spelar i Sveriges högsta serie och tränare Mats Johansson har valt en något vågad taktik. Nämligen att låta tjejerna spela sina hemmamatcher på hjorten 43.

– Vi har valt en profil som är jättesvår. En ovanlig damprofil men tanken är att vara bättre en motståndarna.

Det svenska bowlingförbundet har nämligen valt lite festligare namn på sina fem olika oljeprofiler. Namnen är hämtade från det svenska djurriket och de djur med längst ben innebär längst oljad bana.

I svensk elitbowling är det så att hemmalaget får välja hur banan ska oljas inför varje match och oljan påverkar hur bowlingklotet roterar och skruvas på banan.

Enkelt förklarat kan man säga att en "långoljad" bana, det vill säga en bana som är oljad nästan ända fram till käglorna, behöver mycket styrka och fart i kastet för att få skruv på klotet, medan en "kortoljad" bana som har en längre, större yta utan olja är mer känslig.

Sandra Jonasson har spelat med BK Cahoot i fyra år och hennes favoritprofil är Hjorten.

– Hjorten är den svåraste men den ger mest utmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista