Sökes: Förvaltare och gode män i länet

1:34 min

Behovet har ökat kraftigt av gode män och förvaltare som kan gå in och ta ansvar för andra personers ekonomi. P4 Kalmar har tagit del av siffror från tingsrätten i Kalmar som visar på en klar ökning - framförallt på antalet ansökningar om förvaltare.

En förvaltare får full kontroll över en annan persons ekonomi - ett ingrepp som är så stort att det måste avgöras i tingsrätten.

Förra året fick man i Kalmar in 73 ansökningar om förvaltarskap. Behovet har ökat kraftigt - för fem år sedan var det bara 45 ansökningar.

Att allt fler behöver en förvaltare gör också att det kan vara svårt få just den man helst skulle önska. För snart ett år sen träffade P4 Kalmars reporter Kalle som inte var nöjd med sin förvaltare.

– Det känns inte bra alls.

Kalle försökte byta men hade svårt att driva sitt ärende. Han kände att han, istället för att få hjälp från samhället, hamnade i dilemmat i att inte kunna få använda sina pengar som han ville.

– Jag har ju hunnit bli ganska gammal också, det är det värsta.

Tillgången till förvaltare och gode män ser olika ut i olika kommuner, men just förvaltare kan vara knepigare att få tag på, än gode män, säger en del som P4 Kalmar pratat med i kommunerna.

Lägger man för många uppdrag på en person riskerar också kvaliteten bli lidande när denne inte räcker till.

– Jag skulle tro att det behövs mer resurser i kommunerna för att kunna utöva den tillsyn som skulle behövas, säger Eva von Scheele som är förbudsjurist vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Vi tycker ju här från SKL att det bör tillsättas en utredning för en hel översyn av det system vi har idag, för det är inte fullt så rättsäkert som man skulle önska för de mest utsatta i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista