Ja till 40 nya vindkraftverk i Uppvidinge

Efter hård debatt, sprittring inom partierna och åhörarbänkarna fyllda av arga Uppvidningebor, röstade fullmäktige i Uppvidinge under tisdagskvällen ja till tre nya vindkraftsparker i kommunen. Det med minsta möjliga marginal.

Marhult, Rosenholm och Horshaga – där ligger tre vindkraftsbolag nu i startgroparna för att bygga sammanlagt 40 vindsnurror och frågan i går var om kommunen skulle lägga in sitt veto eller inte.

Efter flera timmars debatt , där bland andra miljöpartiet yrkade på återremiss, vann kommunstyrelsens förslag att säga ”ja”, med en rösts övervikt.

För att frågan skulle återremitteras krävdes elva röster - det blev tio. Både socialdemokraterna och moderaterna var splittrade.

Lennart Lundahl från föreningen VI med 350 medlemmar som är motståndare till kommunens tillvägagångsätt när det gäller vindkraftsutbyggnaden var oerhört besviken.

– Men vi fortsätter kämpa för en vettig utbyggnad så att människor, vindkraft och natur kan finnas tillsammans.

Han avslöjade också att föreningen nu funderar att starta ett helt nytt parti i kommunen som ska driva motståndet i valet i höst.

-Den diskussionen är uppe, ja, säger Lennart Lundahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista