1 av 2
Jan Mosander gästade P4 Kalmar på onsdagen. Foto Annika af Klercker/TT.
2 av 2
Costa Concordia på slagsida i vattnet utanför Italien. Foto: Gregorio Borgia/TT.

Blivande sjökaptener fick föreläsning av Mosander

Trots olyckan har Jan Mosander vågat åka färja igen
10 min

Två år har gått sedan fartygsolyckan med Costa Concordia vid Italiens kust. På tisdagskvällen var en av de överlevande från olyckan, journalisten Jan Mosander, på Sjöfartshögskolan i Kalmar och föreläste inför blivande sjökaptener och allmänhet.

– Det var ju smockfullt i salen. Över två hundra åhörare. Jag tror att det var folk som inte ens rymdes in, berättar Jan Mosander.

Hur uppmärksammade du tvåårsdagen för några veckor sedan?

– Jag glömde faktiskt bort det.

Betyder det att du släppt olyckan nu?

– Ja det har jag gjort. När någon frågar svarar jag ju och är där och så. Men inte går jag och funderar på det.

I ljudklippet hör du Jan Mosander berätta om vad som hände på kvällen fredagen den 13 januari 2012. Han berättar även om sina tankar under kvällen och hur andra chockades kraftigt.

Skulle du sätta din fot på en färja igen?

– Vi var ute och kryssade med samma rederi i höstas, i november. Vi tänkte väl såhär att har man ramlat av hästen ska man snabbt upp i sadeln igen. Vi trodde att om det var något rederi som skärpt sin säkerhet så var det ju just det här rederiet, och det gick ju jättebra, avslutar Mosander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".