Smålandsnytt har en lokalredaktion med tre personer i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Förändringar på Smålandsnytt – tjänster tas bort

1:08 min

Smålandsnytts nyhetssändningar kommer inte att ha med nyheter från Jönköping i framtiden. Det är en konsekvens när SVT nu gör om sin regionala nyhetsverksamhet. Samtidigt blir Smålandsnytt av med flera tjänster – och morgonsändningarna sänds istället från Malmö.

Från och med januari nästa år kommer du bara att få nyheter från Kalmar och Kronobergs län – och de sänds ut från Växjö enbart på kvällarna. De regionala morgonnyheterna sänds istället från Malmö.

Bakgrunden är att SVT vill frigöra resurser till att bevaka områden och grupper som tidigare varit underbevakade. Bland annat har en utredning kommit fram till att storstadsregionerna inte är tillräckligt bevakade, trots att så många människor bor där.

– SVT sparar inte in på regionala nyheter, tvärtom, och det känns väldigt bra, säger Lotta Orstadius, som är Smålandsnytts redaktionschef.

– Men när resurser omvandlas från utsändning och teknik – till insamling och journalistik – så drabbar det en utsändningsort som Växjö.

Alla SVT:s regionala nyhetsprogram i Sverige kommer  i framtiden att sändas ut från Umeå, Falun, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö.

– Vi gör förändringen för att kunna satsa ännu mer på lokal journalistik och för att bättre spegla Sverige som det ser ut i dag, säger SVT:s vd Eva Hamilton till Smålandsnytt.

Fakta: Smålandsnytts organisation i framtiden

  • Redaktion i Växjö
  • Lokalredaktion i Kalmar
  • Ansvarig utgivare i Småland
  • Programledare i Växjö endast på kvällen
  • 23 tjänster (minskning med 4,5 tjänster)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista