Joakim Carlström med sin bil. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Kalmarförare siktar på SM-medalj i rally

En 3,3 mil lång specialsträcka nära Östersund blir en första tuff utmaning för förarna som kämpar om SM-medaljerna i rally 2014. Joakim Carlström från Kalmar siktar på att ta sin första SM-medalj efter drygt 15 års försök.

– Det blir en riktgit krävande start med en ovanligt lång specialsträcka driekt på fredag kväll men vi känner oss redo, säger Joakim Carlström innan han kör iväg med servicebussen mot Jämtland.

Tävlingsbilen hämtar han upp i Örebro där den fått en sista översyn inför första deltävlingen i SM.

Bilen var ny förra säsongen men duon som kör är den samma. Joakim Carlström och Jörgen Norman har kört tillsammans i 20 säsonger. jakten på SM-medalj har hittills slutat med en fjärde plats som bäst. Till den här säsongen är förhoppningarna stora. Dels är duon mer bekant med bilen de byggde i fjol och dessutom ser motståndet i klassen inte lika vasst ut som senaste åren.

– Många har nog haft svårt att få ihop pengar för att köra hela serien säger Joakim Carlström. Förra årets slutade paret 6:a i klassen fär otrimmade fyrhjulsdrivna bilar men ingen av de ekipgare som var före i fjol är anmälda till tävlingen i Östersund.

– Det är svårt att sia om motståndet för det är många nya unga hungriga förare på startlinjen.

Första deltävlingen körs i riktigt vinterföre i närheten av Östersund. Förrutom den mycket långa startsträckan körs en publiksträcka inne i Östersund på fredagskvällen och resterande sex sträckor under lördagen. Totalt skall drygt 12 mil specialsträckor köras vilket är långt och i kombination med 35 mil transportsträckor komemr det slita hårt främst på däcken.

– Vi får bara ha 8 däck var i år så många kommer få problem på slutet om de kör för hårt i början.

– Vi kanske inte kör max i början för att ha bra däck till hela rallyt säger Joakim Carlström.

Förrutom Carlström/Norman finns ytterligare två länsekipage anmälda till Östersund. Mattis Olsson/ Marcus Sundh från Gullabo RC och Mats Lundholm / Cindy Brüggeman från Tjust MK startar i klassen för tvåhjulsdrivna trimmade bilar. 

Tävlingen i Östersund är den första av fem och resterande körs på grusunderlag mellan juni och oktober i Köping, Hässleholm, Linköping och Uppsala.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista