Evelin Ure Grönqvist och Ida Oskarsson Mörk. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Nya studentplatser ska minska brist på sjuksköterskor

1:27 min

Det är svårt för många sjukhus att få tag på sjuksköterskor. Det hoppas Västerviks sjukhus kunna ändra på med hjälp av två lärandeenheter. Det är två avdelningar som kommer att ta emot extra många sjuksköterskestudenter.

En av avdelningarna är ortopedklinkens avdelning 3. Där kommer åtta studenter varje termin få sin praktik. Sjuksköterskan Ida Oskarsson Mörk på ortopeden har varit med och drivit fram satsningen:

– Med tanke på hur våran personalsituation ser ut och den brist vi står inför är det jätteviktigt att vi får hit våra sjuksköterskor hit till avdelningen och till sjukhuset. Vi tror det är en bra reklam.

Hoppas du en del blir kvar?

– Absolut, vi hoppas så många studenter som möjligt vill komma tillbaka till oss.

I dag invigs de här två speciella lärandenheterna och det betyder en rejäl satsning på sjuksköterskestudenter i Västervik.

Ortopedklinken har tidigare tagit in en eller två studenter per termin. Nu blir det åtta varje termin.

Det här ska både ge praktikanterna erfarenhet och fler händer i vården.

Dessutom hoppas man att Västerviks sjukhus ska locka – så att många av dem som gått på praktik där sedan väljer att jobba på sjukhuset.

Faktum är att man gärna skulle ta emot ännu fler praktikanter på ortopedkliniken – men det får vänta. De sköterskor som finns räcker helt enkelt inte till, till fler.

– Vi måste ju vara sjuksköterskor som täcker upp så vi har handledare till varje enskild student. Men vi har lite brist bland annat på avdelningen just nu, säger sjuksköterskan Evelin Ure Grönqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista