Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Tidig vår - botten för skogsindustri

Inte bara skidfantaster förbannar den milda vintern och den tidiga våren. Skogsindustrin är verkligen inte nöjd med vädret för tillfället. Kombinationen mild vinter och tidig vår har orsakat problem för skogsindustrin i delar av södra Sverige.

Vädret har gjort att en del vägar har svårt att hålla för tunga virkestransporter.

– Vi hoppas på tjäle och gärna lite snö på vintern, men nu har vi haft det väldigt blött i stora delar av vårt område vilket gör det svårare, säger Magnus Berg, informationsdirektör vid Södra.

– Vi hade lite vinter ett par veckor i januari, men i övrigt så har det ju varit milt och dålig bärighet. Vi har klarat oss bra fram till i dag, men från nu och ett par veckor framåt blir det en prövning att få fram det virke till industrin som vi behöver, säger Oscar Fornander, transportchef för Holmen Skog, region Norrköping.

Även i de norra delarna av Sverige har temperaturen ställt till det även om tjälen fortfarande är kvar.

– Vi använder oss av så kallade vintervägar, engångsvägar, på myrar och där har det blivit bekymmer. Eftersom det är milt håller inte vintervägarna på det sätt som är tänkt, säger Herman Sundqvist, skogschef vid Sveaskog.

Han säger att den här vintern har det också varit ovanligt halt på vägarna på grund av att det varit varmt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista