Anna Blücher. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Äldre och gravida ska inte tänja på bäst före-datumet

Nyligen kom larm om bakterien listeria, som kan vara dödlig för personer med nedsatt immunförsvar. Nutritionsexperten Anna Blücher tycker att äldre och gravida ska vara extra uppmärksamma på bäst före-datumet, men att människor i allmänhet slänger mat alldeles för snabbt.

– I allmänhet kan man säga att man ska titta på maten, lukta på den och kanske även smaka på den. Om den känns bra så går den att äta, säger Anna Blücher.

Vad gör man med leverpastejen då? Ibland kan den bli lite grådassig?

– Det har inte med bakterier att göra. Det har med köttet att göra. Lukta och smaka.

Det går även att äta grytor som stått framme i några timmar:

– Men skulle man hitta den på köksbordet dagen efter så skulle jag vara mer tveksam, säger Anna Blücher.

Men det finns ett "men". Gravida och äldre ska inte tänja på bäst före-datumen, enligt Anna Blücher.

Nyligen kom larm om bakterien listeria, som kan vara dödlig för personer med nedsatt immunförsvar:

– Det är en bakterie som vi normalt sett inte blir sjuka om vi får i oss, eftersom vi har ett normalt immunförsvar. Men är man gammal har man ett nedsatt immunförsvar och då kan bakterien vandra i kroppen. Den kan vandra ända upp till hjärnan, där den kan ge hjärnhinneinflammation.

Så om man är äldre ska man vara extra noga?

– Då ska man vara kräsen. Då bör man äta mat så färsk som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".