1 av 2
Foto:Alexander Jungå/Sveriges Radio
2 av 2
Ewa Pettersson har lungsjukdomen KOL och har fått vänta sedan juni förra året på svar på en remiss till Lungmedicin. Foto:Alexander Jungå/Sveriges Radio

Underbemanning skapar långa kötider till lungmedicin

Patient: "Det händer inget och veckorna och månaderna bara går"
1:41 min

Det kan bli att vänta länge för patienter som vill få en tid hos lungmedicin i Kalmar. Där klarar man inte av att leva upp till vårdgarantin på grund av underbemanningen - och problemet har funnits ett bra tag.

56-åriga Ewa Pettersson i Kalmar har lungsjukdomen KOL och vill få hjälp med sin medicinering. Hon har väntat sedan juni förra året på att få svar på en remiss som skickats till lungmedicin.

Hon tycker att det är jobbigt att ha fått gå och vänta så här länge, och att inte få några besked om när hon kan få hjälp.

– Jag har inte fått ett ord om tid. Det har varit jobbigt att få gå och vänta när man inte riktigt vet hur man ska hantera medicinen och behöver hjälp.

Det är långa kötider hos lungmedin i Kalmar. Det stora problemet är att det saknas läkare och problemet har tagits upp och förts vidare. Det har då sagts att det snart kommer sättas in fler läkare och hyrläkare, men just nu finns det inga att plocka fram för att lösa underbemanningen på avdelningen.

Carina Nygren Edlund är avdelningschef på lungmedicin i Kalmar:

– Vi är väldigt medvetna om det här problemet. Det finns ju en vårdgaranti och när vi inte lyckas hålla den måste vi uppmärksamma det. Det är inget vi rycker på axlarna åt och vi tycker inte att det här är bra. Men vi kan inte trolla heller, säger hon till P4 Kalmar.

Fakta om vårdgarantin

Vårdgarantin anger hur länge man som längst ska behöva vänta på att få vård. Det finns olika tidsgränser för olika typer av vård, till exempel 7 dagar för att få träffa en läkare på en vårdcentral eller 90 dagar för att göra ett besök, alternativt få en behandling inom den specialiserade vården. Om det inte går att få vård inom tidsgränserna på den vårdenhet man sökt, ska man erbjudas ett besök eller få sin behandling på en annan vårdenhet.

Källa: 1177.se (Vårdguiden)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".