Foto: Natalie Gow/Scanpix.

Flera ton sedlar försvunna

1:38 min

I dag är sista dagen att lämna in gamla sedlar på banken. Men fortfarande har flera miljarder i tusenlappar inte lämnats in och ingen vet med säkerhet var de tagit vägen.

Ammi Nilsson, banktjänsteman på Handelsbanken, är en av de som arbetat med att ta emot gamla tusenlappar.

– Det vanligaste är att man hittat ett presentkuvert från farmor och farfar, för flera år sedan har man fått det, och dessutom håller den på att gå ut.

Gamla tusenlappar och femtiolappar ska bort och ersättas med nya, säkrare sedlar, och idag är sista dagen att lämna in pengarna till banken.

Leif Jacobsson, projektledare för sedelutbytet på Riksbanken, förklarar att sedlarna lätt går att skilja från nyare.

– Man känner igen den gamla sorten på att de saknar ett folieband. Kolla om de har det och lämna in dem på en bank.

Men skulle någon hitta en bunt sedlar i mormors bankfack längre fram, så kan går det att posta in sedlarna till Riksbanken istället. Men det är besvärligare.

Det mesta av pengarna kom in redan före årskiftet. Ändå fattas massor - hela tre miljarder kronor. Det är en sedelhög på 3,5 ton i bara tusenlappar.

Var är pengarna? Ingen vet. Borttappade. Bortglömda. Utslitna är de knappast, tusenlappar används väldigt sällan. Och de ligger inte i butikerna heller, enligt branschorganisationen Svensk Handel.

Eftersom man måste legitimera sig när man lämnar in sedlar är det troligt att många miljoner finns hos brottslingar som inte vill lösa in dem.

Exakt hur mycket som aldrig kom in, det tänker riksbanken berätta först i mars.

– Vi vet ju inte var pengarna finns. Vi har självklart koll på hur mycket som finns ute och hur mycket som kommer tillbaka. Men vem som äger sedlarna det vet vi ju inte, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken.

Rikspolisstyrelsen vill inte kommentera de försvunna sedlarna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista