Harald Säll, lektor i virkeslära, och Marie Johansson, professor i byggteknik, från Linnéuniversitetet jobbar med biståndsprojektet.

Kritik mot Linnéuniversitetets eukalyptusprojekt

1:47 min

Ett biståndsprojekt som Linnéuniversitetet driver i Sydafrika får kritik av sydafrikanska forskare. Det handlar om att se hur eukalyptusodlingar kan bli en inkomst för den fattiga befolkningen - men sådana odlingar sägs kunna skada miljön.

– Jorden förändras så till en grad att väldigt lite kan växa här igen efter att eukalyptusen har huggits ned. Och då får vi enorma sår i landskapet med erosionsproblem så eukalyptusen är väldigt problematisk, säger Pippin Anderson som är ekolog vid Kapstadens universitet.

När en eukalyptusodling avverkats är det svårt att odla något annat på platsen, menar hon.

I vår avslutar Linnéuniversitetet ett forskningsprojekt för att kolla kvaliteten hos just olika eukalyptusarter. Projektet får pengar från svenska biståndsmyndigheten Sida och göra i samarbete med universitetet i Stellenbosch i Sydafrika.

Proverna tas från befintliga odlingar i Sydafrika, och målet är att se om eukalyptusträden kan bli en tänkbar inkomstkälla för sydafrikaner.

– Förslaget att ta eukalyptus kommer från universitetet i Stellenbosch eftersom det visar sig att det växer väldigt bra, berättar Marie Johansson på Linnéuniversitetet som leder projektet.

– Men de här små ytorna vi pratar om i det här fallet har vi aldrig sett som något problem, och det har aldrig diskuterats som något problem inom det här projektet.

Men finns det inga inhemska trädarter man kan prova med istället?

– Eukalyptus växer fortare. Ska man ha en ekonomiskt lönsam industri är det bättre att odla eukalyptus. Sen ska naturligtvis de inhemska trädarterna också finnas på området, men vill man ha en inkomst är det faktiskt bättre att odla eukalyptus, säger Marie Johansson.

Som avslutning på projektet ska Linnéuniversitet nu vara med och ta fram instruktioner för tilltänkta trädodlare i Sydafrika - och där har eukalyptus en given plats.

– Det vi jobbar med just nu är att plocka fram en manual för hur vi odlar. Den ska förhoppningsvis kunna spridas ut till brukare i den här regionen, säger Marie Johansson.

Ska de här eukalyptusarterna vara med som en av rekommendationerna till odlarna?

– Ja, det kommer de. Det är trots allt de som växer bäst och har störst chans att ge ekonomisk vinning.

Mer om eukalyptus kan du höra i Naturmorgon på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista