Musiktävlingen Svensktoppen nästa påverkas nu av avslöjandet om robotröstning i Melodifestivalen. Montage: P4 Sjuhärad/Sveriges Radio

Även Svensktoppen nästa skärper reglerna

Projektledare SR: Ska inte kunna köpa sig en tjänst
1:34 min

Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa påverkas nu av avslöjandet om automatröstningsfusk i Melodifestivalen.

P4 Sjuhärads avslöjande om röstningsfusk i Melodifestivalen får direkta konsekvenser för Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa. Vid ett extramöte i går beslutade de ansvariga att göra som SVT - nämligen att skärpa reglerna kring röstningen.

Fram tills nu har det funnits en begränsning när det gäller röstning i Svensktoppen nästa: max tio sms-röster per telefonnummer.

Det är ett system som känts säkert, säger projektledaren Anders Taberman. Men efter avslöjandet om att röstningsroboten kan komma runt det, (då den kan laddas med olika nummer), beslutade Sveriges Radio att justera regelverket.

– Vi har bestämt att ändra reglerna på samma sätt, det vill säga att man inte ska kunna köpa sig en tjänst - då blir man diskvalificerad.

– Det är sorgligt att man hela tiden ska behöva jaga sådana som vill fuska sig fram, säger Anders Taberman.

Har ni varit för naiva tidigare?

– Nej, det tror jag inte men det gäller att följa utvecklingen, det kommer hela tiden nya tekniska system, säger Anders Taberman.

Enligt honom kommer man också att ha extra koll på eventuellt fusk under årets tävling.

I vinstpotten för Svensktoppen nästa finns bland annat en plats i Melodifestivalen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".