Thoralf Alfsson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Thoralf Alfsson petad från SD:s riksdagslista

Alfsson: "Jag är jättebesviken"
0:29 min

När Sverigedemokraterna i dag presenterade förslaget till riksdagslista fanns inte Thoralf Alfsson från Kalmar med. SD:s distriktsordförande Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn står på 24:e plats.

Thoralf Alfsson har fått en förklaring till varför han inte är med på listan, men vill inte gå in närmare på det, när P4 Kalmar når honom.

Beskedet kom som en total överraskning:

– Jag är jättebesviken, säger Thoralf Alfsson.

– Jag är väldigt besviken. Jag har fått en förklaring av valberedningen men den vill jag inte kommentera.

"Vi har kunnat konstatera att vi har olika sätt att kommunicera partiets politik"

Förslaget kommer att behandlas på partiets valkonferens i Stockholm 15-16 mars och innehåller 60 namn. Valberedningen föreslår Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn på plats 24.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson toppar listan följd av riksdagsledamöterna Carina Herrstedt och Julia Kronlid.

– Vi har en riksdagsgrupp som fungerar utomordentligt bra varför det inte finns någon anledning till stora förändringar, säger valberedningens ordförande Michael Rosenberg i ett pressmeddelande.

Trots det finns alltså inte Alfsson med på listan. Han har suttit i riksdagen sedan förra valet:

– Vi har kunnat konstatera att vi har olika sätt att kommunicera partiets politik, säger Michael Rosenberg, ordförande i valberedningen.

I förra valet fanns Alfsson på plats 21. Han räddades in i riksdagen via ett utjämningsmandat och är formellt riksdagsledamot för Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".