1 av 2
Navid Ahmadi och Ruin Valizade. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Thomas Svensson och Stefan Bragsjö i Vimmerby IF. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Starkt engagemang för integration i Vimmerby

12 min

Vimmerby IF har engagerat sig starkt för integrationen i Vimmerby kommun. Bland annat för att klubben inte kommer överleva om inte fler med utländsk bakgrund engagerar sig i det ideella arbetet.

Projektet Vimmerbymodellen omfattar både barn, ungdomar, vuxna och särskilt ensamkommande pojkar.

En grupp som Vimmerby IF har engagerat sig extra i är pojkarna som kommer som ensamkommande flyktingar, först till Storebro och när de börjat rota sig och klara sig allt mer själva får de flytta in till Vimmerby.

– Det handlar ju om att det finns en sådan enorm kraft i de här killarna, eller i alla ungdomar, som vi inte tar till vara på på rätt sätt, säger Stefan Brasjö, som är kassör i föreningen och som brinner för arbetet med integration.

Han vänder sig till Navid Ahmadi, som är med i styrgruppen för projektet och frågar hur länge det är han var varit i Sverige nu:

– Drygt fem år, svarar Navid.

– Drygt fem år, och har skaffat sig jobb, kan svenska och har klarat gymnasiet, berättar Stefan Bragsjö.

Navid Ahmadi, 20 år, kom från Afghanistan till Storebro för fem år sedan. Nu bor han i Vimmerby och jobbar som studiehandledare på Vimmerby gymnasium och har som mål att utbilda sig till socionom.

Ruin Valizade, som också är från Afghanistan, är 18 år och han går i skolan fortfarande. Han är den andra representanten för flyktingungdomarna i arbetet med Vimmerbymodellen. De har båda flytt till Sverige med hjälp av smugglare. Hela Ruins familj är kvar i Iran. Navids familj är splittrad, hans pappa och ett par syskon har fått komma hit men två andra syskon släpps inte in i landet.

Tillsammans med Vimmerby IF försöker Navid och Ruin bland annat hitta aktiviteter där svenska och utländska ungdomar kan mötas. De spelar fotboll på lördagar till exempel men har svårt att få svenska ungdomar att komma dit. Och Ruin tycker det är trist.

– Vi kan inte tvinga dem, de borde tänka lite själva. Det är ganska trevligt, du kan lära dig en ny kultur, jag kan lära mig en ny kultur, säger Ruin Valizade, som har satt upp affischer på gymnasiet för att få fler att komma.

– De kanske är rädda för någonting, men vad är de rädda för? Jag är en människa, du är en människa, vi kan skapa kontakt. Men en del vill inte det, konstaterar Ruin.

Vimmerbymodellen är ett projekt som startade 2012, och som har stöd från Arvsfonden i fyra år. Och det handlar om mycket mer än fotboll, förra sommaren fick de ensamkommande killarna chans att driva vandrarhem i hembygdsgården med hjälp av Vimmerby IF och kommunen. Det är en satsning som förhoppningsvis upprepas. Men det är inte bara ungdomarna som ska integreras.

Föreningen, där en tredjedel av barnen och ungdomarna idag har bakgrund i ett annat land, behöver få in fler vuxna ledare med utländsk bakgrund också och de ska rekrytera integrationsguider i dam- och herrlagen. Dessutom håller man på att bygga en ny idrottsanläggning som ska bli en mötesplats.

Stefan Bragsjö säger att Vimmerby IF har ett ansvar för integrationen i hela samhället. Men integration är viktigt också om klubben i sig över huvud taget ska överleva.

– Den ideella idrottsföreningen har det kämpigt nu, det har varit en institution på något sätt som har rullat på med ideellt arbetande människor. Och den världen ändras, nu är det massa kulturer och massa nationaliteter och den insikten har vi gjort att ska den ideella föreningen fortsätta måste vi vara till för alla. Och då krävs det att vi lär oss av varandra, så det är ren överlevnad, något annat finns inte. Det här är inget projekt, det här är på riktigt.

Är alla med på det här då?

– Det är så klart att inte hela föreningen är med. Det är ju en del av hela ambitionen att få alla att känna sig lite tryggare med varandra, vissa har det i sig naturligt och vissa får man jobba lite mer med för att skapa förståelsen. Det är det som är utmaningen, att alla ska känna sig trygga i att vi är en blandad skara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista