Båt från Kustbevakningen. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.

Larm om mindre insatser till sjöss

1:45 min

Det kan ta längre tid att rädda nödställda om Kustbevakningen inte får några pengar från regeringen. Nu slår myndigheten larm i samband med att de på fredagen lämnade in sitt budgetunderlag.

Kustbevakningen lämnade på fredagsförmiddagen in sitt budgetunderlag till regeringen. Beskedet är tydligt: Ge myndigheten mer pengar, annars får det konsekvenser.

Konsekvenserna radas upp i ett 40-sidigt dokument. I hela landet kan 152 arbetstillfällen försvinna, det är 20 procent av den totala arbetsstyrkan.

– Det är självklart att man som medarbetare undrar vad som ska hända både med myndigheten och med en själv, säger Lena Jönsson som är överdirektör på Kustbevakningen.

Närvaron till sjöss beräknas minska med 30-40 procent, vilket i sin tur gör att nödställda till havs inte kan räkna med lika snabba eller lika många insatser.

– Det kan innebära att om du trycker på knappen för larm så tar det längre tid för Kustbevakningen att komma till utsläpp av olja och sjöolyckor till exempel, säger Lena Jönsson.

Kustbevakningen behöver 133 miljoner kronor mer varje år från och med 2016. Men de behöver ett besked från regeringen redan inom ett par månader - annars inleds neddragningarna före sommaren.

Deras nuvarande budget räcker inte, bland annat för att stora räntor och amorteringar betalas på Kustbevakningens tre stora fartyg.

I Kalmar län har kustbevakningen nyligen flyttat en station från Kalmar till Oskarshamn. Chefen där Fredrik Aldorsson säger till Oskarshamnstidningen att han känner sig lugn inför framtiden för just deras station eftersom de har miljöräddningstjänst där med nytt miljöskyddsfartyg och dykare.

– Inom Kustbevakningen tittar vi alltmer på vad som är kärnverksamheten, säger Aldorsson, till Oskarshamntidningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista