Gruvan i gladhammar. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio

Ökad optimism om guld i Gladhammar

Möjligheterna att utvinna guld i Gladhammar beskrivs nu som större än vad företaget Wiking Minerals tidigare hade räknat med. Projektet beräknas kunnat växa betydligt med tanke på vad man hittat skriver företaget i ett pressmeddelande och konstaterar att mellan 30 och 40 nya jobb kan skapas på orten på sikt.

När utredningen i Gladhammar nu håller på att slutföras har Wiking Minerals kombinerat sina egna undersökningar med resultat som kommit från området tidigare från ett annat bolag.

- Ambitionen är nu att öka det fastställda tonnaget av guld för Gladhammar-projektet, vilket skulle göra det ekonomiskt motiverat att bedriva egen anrikning av guld inom Västerviks kommun. Något som i sin tur kan ge upphov till 30-40 nya arbetstillfällen på orten, säger Daniel Friberg, styrelseordförande för Wiking Mineral i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet beskrivs resultaten som "positiva och överstiger våra tidigare förväntningar"

Hittills har bolaget för fokuserat på att borra ett område som är 100 meter långt och kunnat fastställa en guldrik malm.

- Den av studien framkomna informationen tyder på att projektet under året kan komma att växa betydligt, kommenterar Wiking Minerals chefsgeolog Torgrim Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista