Sterilcentralen på länssjukhuset i Kalmar Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Minst vårdskador per invånare

Kalmar läns landsting hade färre andel vårdskador än de flesta andra landsting förra året. Här var det 274 skador som anmäldes vilket innebär ett snitt per invånare som ligger lägre än rikssnittet och på samma lägsta plats som Skåne och Västmanland. Men statistiken kan ljuga.

Det är tidningen Dagen Samhälle som jämfört de anmälda vårdskadorna under 2013 och sett stora skillnader när man slår ut antalet anmälningar på antalet invånare. Gävleborg med sina 635 anmälningar får en jämförelsesiffra på 23, följt av Västerbotten, Norrbotten och Jämtland, medan Kalmar hamnar betydligt bättre med sina 12 per 10.000 invånare. Rikssnittet är 14 anmälda vårdskador per 10.000 invånare.

Samtidigt står det klart att anmälningarna totalt sett ökar i landet vilket kan bero på att landstingen är mer ärliga och kallar brister som anmäls för vårdskador istället för att mörka.

– Den huvudsakliga förklaringen till att antalet anmälningar ökar är att landstingen tar sitt informationsansvar på allvar, säger Pelle Gustafsson, chefläkare på Patientförsäkringen LÖF till Dagens Samhälle.

Landstinget i Kalmar län har satt som mål är att kunna erbjuda Sveriges bästa kvalitet och säkraste hälso- och sjukvård. Ser man till den här jämförelsen ser det ju onekligen bra ut i så fall. Men det finns också en del naturliga förklaringar som kan göra en jämförelse problematisk.

– Jämtland kan tyckas vara bland de värsta i landet om man bara tittar på antalet anmälningar. Men de har under lång tid arbetat hårt med patientsäkerhet och är kanske lite före, säger Pelle Gustvsson till Dagens Samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista