Branden var släckt på söndagsmorgonen. Foto Helmuth Petersson

Storbrand på grisfarm

Juha Vierola vid brandkåren om räddningsinsatsen
3:08 min

En byggnad på Glasholm Piggfarm mellan Halltorp och Söderåkra på gränsen mellan Kalmar och Torsås kommun började brinna tidigt på söndagsmorgonen. Mellan 2000 och 3000 grisar är döda eller kommer behöva avlivas.

Larmet om att en farm med 5000 grisar börjat brinna kom vid halvfyratiden på söndagsmorgonen och räddningstjänsten skickade styrkor från såväl Kalmar, Voxtorp som Torsås.

– Väl framme på plats är det en byggnad som är övertänd och kraftig rökutveckling över andra byggnader, så det var svårt att se vilka byggnader som verkligen brann, berättar Juha Vierola, styrkeledare på räddningstjänsten i Kalmar.

Var det ett svårt arbete med tanke på att det fanns levande grisar i byggnaderna?

– Absolut. Man tänker på dem hela tiden, de är känsliga för rök, det gäller att snabbt att få ut röken från de delar som inte är eldhärjade, och öppna fönster och se till att de får frisk luft.

– Man vet att det är minuter det handlar om, för att försöka klara så många som möjligt.

Det slutade med att en byggnad bara blev eldhärjad och halva byggnaden brann ner till grunden, och att fyra byggnader med grisar i kunde räddas, men rökutvecklingen i de andra byggnaderna gör att ändå totalt sett hälften av alla grisar kommer få sätta livet till.

– Nu återstår ett digert arbete med att undersöka grisarna, de har tagit stryk av rök och brand och uppskattningsvis så är det mellan 2000 och 3000 grisar som kommer behöva nödslaktas, säger Juha Vierola.

Brandorsaken är inte känd. Det finns i nuläget inga misstankar om att branden skulle varra anlagd, men polisen har ännu inte gjort någon teknisk undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".