7- Tidigare levde jag som i en grotta och vågade inte gå ut. Jag mår mycket bättre idag, säger Mats. Här med sonen Nico, 18 år.

Striden efter kriget

Mats från Kalmar var med om en skenavrättning när han gjorde FN-tjänst i Bosnien 1993. En upplevelse som fortfarande plågar honom.

- Jag ser hur min hjärna tapetserar väggen.

Mats trivdes inom försvaret. Han var yrkesofficer och tvekade inte när han fick frågan om han ville göra utlandstjänst. Men då anade han inte vilka konsekvenser uppdraget skulle få.

När Mats idag berättar om uppdraget i Bosnien är det som att vissa bilder har etsat sig fast, han minns varje detalj. Och minnena kommer tillbaka om och om igen. Han lider av posttraumatisk stress.

På måndag klockan 11 inleder Tendens i P1 en serie inslag om livet efter kriget.


Är du anhörig till någon som har haft utlandsgörande tjänst och vill prata med någon om detta? Här nedan hittar du en länk till organisationen Individzonen. Det är en organisation som stöttar anhöriga till utlandstjänstgörande personal.

De har sin chatt öppen i och med att Sveriges Radio sänder den här serien program. Där kan du chatta kl.20.00-21.00 söndag 2 mars t om onsdag 5 mars kl.

https://invidzonen.se/Chatpopup.aspx

anna.ivemark@sverigesradio.se

hakan.engstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".