Hälften av grisarna kommer överleva men flyttas till annan plats tillfälligt. Foto: Helmuth Petersson

Grisar avlivas eller flyttas

1:26 min

Efter branden på grisfarmen i Glasholm mellan Halltorp och Söderåkra på gränsen mellan Kalmar och Torsås kommuner så flyttas idag de grisar som inte måste avlivas. Tidigare ägaren Lars Olsson säger att det är tungt att se ett livsverk börja brinna men berömmer räddningstjänstens insats.

– Det här är något man hoppades inte behöva uppleva men vi blev väckta av något som såg ut som fyrverkeripjäser, det var en häftig brand i en del av anläggningen.

Räddningstjänsten som larmades var snabbt på plats och kunde begränsa branden till bara den ena av fem byggnader. Vid lunchtid på söndagen fanns såväl fordon på plats för att flytta på djur som överlevt, som en nödslaktbil, och en kadaverbil för de döda grisarna. Merparten dog inte direkt i branden, men måste avlivas, aningen på grund av direkta brandskador, eller på grund av rökskadorna. 

– Det är mycket tungt. Jag byggde ju upp de här stallarna på 70-talet med tung möda, säger Lars Olsson, som numera varken är ägare eller ansvarig för svinuppfödningen, men bor kvar på gården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista