Två unga kvinnor protesterar mot Rysslands intåg i Ukraina. Foto: Emilio Morenatti/TT.

"På randen till katastrof"

1:35 min

Krimhalvön har tagits över av ryska krafter. I en för Kiev förnedrande video bytte landets högste marine befäl sida och svor trohet till den ryskstödda regeringen på Krim.

”Jag Denis Valentevitj Berezovskij lovar trohet mot Krims befolkning”, läste en rätt blek befälhavare för Ukrainas marin på en presskonferens med den ryskstödda regeringen på Krimhalvön.

Konteramiralens sidbyte kallas i Kiev för förräderi och han riskerar ställas inför rätta. Han hade utnämnts till befälhavare för Ukrainas marin så sent som i lördags.

Men hur sidbytet gått till är inte klart, annat än att först förstördes basens installationer, el och telekommunikation av ryska styrkor.

Ryska styrkor eller proryska ukrainska har också intagit andra ukrainska baser på halvön utan att avlossa ett enda skott. Flera ukrainska militärer har ställts inför ultimatum att lämna basen eller att byta sida.

Ockupationen av Krimhalvön beskrivs i ryska medier som att invånarna önskar sig autonomi motsvarande Katalonien eller Skottland och att deras ryska liv hotades något som Ryssland inte kan acceptera.

Kiev säger att situationen nu är på randen till katastrof och vädjar om internationellt stöd i form av fredsbevarande observatörer.

Ännu ett östligt län ryskspråkiga Lugansk har enligt tidningsuppgifter sagt att de inte accepterar övergångsregeringen i Kiev och kräver precis som Krim en folkomröstning om Lugansk status.

I Donetsk och Charkiv har sen tidigare proryska demonstranter tvingat bort Majdans anhängare och hissat ryska flaggor istället för de ukrainska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista