Alice Babs: "Jag har haft ett oerhört lyckligt liv"

Lyssna på Mia Wendels minnesprogram om Alice Babs
15 min

I februari tystnade Alice Babs, en av våra största svenska sångerskor någonsin. P4 Kalmars Mia Wendel har tecknat ett minnesporträtt över världsartisten Alice Babs som med värme och ett stort engagemang delade med sig av sina tankar och känslor. 

Alice Babs Sjöblom avled tisdagen den 11:e februari, 90 år gammal. Hon föddes i januari 1924 på Drottning Margaretas väg i Kalmar och växte sedan upp i Västervik.

Med sin röst och sin mångsidighet blev hon en av de största inom svensk underhållning. Joddlarflickan, swingsångerskan, hovsångerskan och jazzartisten som slog igen redan som 15-åring.

Alice långa och framgångsrika karriär innehöll bland annat ett oförglömligt samarbete med Duke Ellington. Jazzkompositören och pianisten som skrev musik direkt för Alice Babs särpräglade röst, det gyllene instrumentet som spände över tre och en halv oktav. 

Sitt sista konsertframträdande gjorde Alice Babs i Göteborg 2005. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".