Brandstationen på Kvarnholmen i Kalmar. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Byggboom i Kalmar - flera hundra lägenheter ska byggas

1:22 min

Det ska byggas över 250 hyreslägenheter i centrala Kalmar de närmaste åren - bland annat ska brandstationen göras om till livsmedelsaffär och lägenheter när brandkåren flyttar ut. Det har Kalmar kommun och bostadsbolaget Tegnanders skrivit en avsiktsförklaring om.

– Kvarnholmen, det är Kalmars nav. Det är så oerhört viktigt att Kvarnholmen utvecklas och får leva. Det känns väldigt bra att få vara delaktig nu i det här uppbyggnadsarbetet på Kvarnholmen, säger Jörgen Tegnander på Fastighetsbolaget Tegnanders.

De har funnits i Kalmar över 100 år - utan att märkas särskilt mycket. Men nu har fastighetsbolaget bestämt sig för att växa och öka sitt lägenhetsinhav kraftigt.

En av satsningarna innebär att man bygger brandstationen i Kalmar till livsmedelsaffär och lägenheter. Dessutom ska man bygga hyreslägenheter där Stagneliusskolans matsal står i dag och i korsningen mellan Erik Dahlbergs väg och Norra Vägen.

Totalt är det en bra bit över 250 hyreslägenheter som det handlar om - alla i mycket attraktiva och centrala områden.

När byggstart blir på de olika projekten är lite oklart, bland annat beror det på när brandkåren kan flytta till sina nya lokaler.

Men det  här är inte det enda som byggs i Kalmar, som upplever något av en byggboom. Johan Persson, socialdemokratiskt kommunalråd, är glad över utvecklingen:

– Vi har en ganska rejäl bostadsbrist i Kalmar. Vi behöver bygga väldigt mycket bostäder. Jag pratade med en fastighetsägare som sa att man skulle kunna bygga tusen hyresrätter på ett bräde utan att det skulle störa bostadsmarkanden, jag delar den bilden. Men nu byggs det rejält, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista