Färjestopp utreds inte närmare

Händelsen då m/s Visby fick problem med kylvattensystemet och drev på resa mot Oskarshamn kommer inte att utredas av haverikommissionen. Det har utredningsordförande Mikael Karanikas beslutat eftersom han inte anser att det rör sig om någon allvarlig sjöolycka.

Det var den 21 februari som m/s Visbys motorer stoppades ute till havs och låg och drev med närmare 500 passagerare (466) ombord.

Mikael Karanikas säger att tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen mycket väl kan ha anledning att följa upp händelsen och eventuellt vidta åtgärder, även om det ur ett olycksutredningsperspektiv inte finns det.

För att Statens Haverikommission skall undersöka en mindre allvarlig sjöolycka krävs normalt att man kan anta att utredningsresultatet kan förhindra framtida olyckor eller tillbud. Det måste alltså förväntas finnas stora säkerhetsvinster att göra med en utredning.

Händelsen ombord på m/s Visby den 21 februari ledde inte till några skador på vare sig fartyg, människor eller miljö, slår haverikommissionens utredningsordförande fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista